Skip to main content

Checklist controle brandblusser

Verplichte jaarlijkse controle brandblussers

Bron: Verblijf- en Gebruiksreglement (Onderwerp Veiligheid en Preventie – blz. 6 punt 2.3.1.) 

“Elke woning dient een goedgekeurde, vorstbestendige brandblusser (minimaal 6 kg) aan de buitenkant van de woning te hebben; hangend op een goed zichtbare plaats, met het juiste keuringsbewijs (controledatum)."

Jaarlijks wordt deze keuring geïnitieerd en gecoördineerd door de exploitatiemaatschappij SWB (in samenwerking met de bewonersvereniging SWW).

Controle vooraf

Om te voorkomen dat uw brandblusser tijdens de keuring wordt afgekeurd en u er toch voor moet betalen, kunt u zelf vooraf controleren of uw brandblusser voldoet aan de minimale eisen voor keuring d.m.v. onderstaande checklist.

Checklist

  • Visueel checken of er roest aanwezig is, hetgeen direct leidt tot afkeuring. Dit komt vaak voor omdat de brandblusser niet opgehangen wordt, maar staand buiten wordt neergezet.
  • Keurmerk aanwezig: Afwezigheid leidt tot afkeuring.
  • Productiedatum op de flensrand.    
    Flens brandblusser
  • Wettelijk gezien geldt voor een brandblusser een levensduur van 5 jaar wanneer ze onder druk staan. Wanneer echter blijkt dat de druk niet (meer) stabiel is, dan zal de blusser helaas ook afgekeurd worden omdat het aandrijfvermogen dan niet betrouwbaar is. Dit kan sporadisch voorkomen binnen de bovengenoemde periode. Het zou mogelijk zijn om een blusser na 5 jaar te reviseren, waarbij echter wel een financiële afweging gemaakt moet worden met vervanging.
  • Het etiket toont bijvoorbeeld de laatst uitgevoerde controle en/of in sommige gevallen het vulmoment.
    brandblussercontrole
  • De laatste uitgevoerde controle is te lezen op het etiket (O = oktober ’20). Evenals wanneer de volgende controle uitgevoerd dient te worden (O = oktober ‘21). 
  • Het vulmoment– tweede etiket op de foto is bijvoorbeeld in O = oktober ’22 (na afkeur in’ 21).

Check negatief

Dan wordt de brandblusser afgekeurd en dient u de brandblusser te vervangen. 

Twijfelt u? 

Vraag het even aan de buren of tijdens de controledagen aan anderen.

Aanschaf nieuwe brandblusser – melden receptie 

In het jaar van aanschaf is geen controle verplicht. U dient dit wel te melden bij de receptie (aankoopbewijs). Bij aanschaf zijn nieuwe poeder- en schuimblussers te verkrijgen voor verschillende doelen of in combinatie. 
De belangrijkste zijn voor: A: Vaste stoffen B: Vloeistoffen C: Gassen
ABC brandblusser